Pita z serem, warzywami i sosem czosnkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3825
Składniki:
- 4 plastry sera Ementaler
- 2 chlebki pita
- 2 pomidory
- 2 liście sałaty
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- Na sos czosnkowy:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Chlebki pita wysmarować ciepłą wodą, przekroić i wnętrze wyłożyć plastrami sera Ementaler. Pitę wraz z serem przełożyć do do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Wlać do niego jogurt naturalny, dodać majonez, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami zalać pitę i posypać pokrojonymi wcześniej warzywami.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Wlać do niego jogurt naturalny, dodać majonez, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami zalać pitę i posypać pokrojonymi wcześniej warzywami.
Komentarze (0)