Pita z serem, warzywami i sosem czosnkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3825
Pita z serem, warzywami i sosem czosnkowym
fot. Social Geek / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 plastry sera Ementaler
  • 2 chlebki pita
  • 2 pomidory
  • 2 liście sałaty
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • Na sos czosnkowy:
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Chlebki pita wysmarować ciepłą wodą, przekroić i wnętrze wyłożyć plastrami sera Ementaler. Pitę wraz z serem przełożyć do do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Wlać do niego jogurt naturalny, dodać majonez, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami zalać pitę i posypać pokrojonymi wcześniej warzywami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów