Kurczak panierowany z ryżem i wodorostami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1795
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- 2 płaty suszonych wodorostów nori
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka wrzącej wody
- ojej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- Panierka:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki bułki tartej
Opis przygotowania:
Nori sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałeczki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować, wymieszać ze sparzonym nori i przełożyć na talerz. Piersi z kurczaka pokroić na porcje, po czym oprószyć je szczyptą soli i pieprzu.
Przygotować panierkę: jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę kukurydzianą i wymieszać ją z bułka tartą. Następnie pokrojone mięso panierować w roztrzepanych jajkach, potem w wymieszanej mące z bułką tartą i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i dodać do całości.
Przygotować panierkę: jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę kukurydzianą i wymieszać ją z bułka tartą. Następnie pokrojone mięso panierować w roztrzepanych jajkach, potem w wymieszanej mące z bułką tartą i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i dodać do całości.
Komentarze (0)