Hamburgery z dyni z frytkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2416
Hamburgery z dyni z frytkami
fot. FredoAlvarez / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 hamburgery drobiowe
  • 2 liście sałaty
  • 2 plastry żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 ogórki korniszony
  • 1 dojrzała mała dynia zwyczajna
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pikantnego keczupu
  • 0,5 kg mrożonych frytek
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Ogórki korniszony pokroić w krążki. Dynię przekroić na połówki, usunąć z wnętrza miąższ z pestkami (pestki oczyścić, osuszyć papierowa serwetką i pozostawić do dekoracji potrawy). Oczyszczone wnętrze dyni również osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie wnętrze wysmarować rozpuszczonym masłem, oprószyć szczyptą soli, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp.180 stopni i piec do miękkości. Upieczoną wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Na przestudzoną dynię wyłożyć sałatę. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i smażyć hamburgery drobiowe z obu stron do czasu, aż się przyrumienią. Potem dodać do nich plastry sera żółtego i ponownie smażyć do chwili, aż ser się roztopi. Kiedy to nastąpi, całość ściągnąć z ognia i dodać do dyni z sałatą. Dodać do tego pokrojone korniszony, czerwoną cebulę i nakryć drugą połową pieczonej dyni. Rozgrzać olej rondlu i usmażyć na nim frytki. Gotowe oprószyć szczyptą soli, dodać do potrawy i polać je pikantnym keczupem. Natomiast dynię przed podaniem wysmarować oliwą z oliwek i udekorować oczyszczonymi wcześniej jej nasionami. Potrawa dobrze smakuje z zimną colą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów