Hamburgery z dyni z frytkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2416
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 hamburgery drobiowe
- 2 liście sałaty
- 2 plastry żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2 ogórki korniszony
- 1 dojrzała mała dynia zwyczajna
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka pikantnego keczupu
- 0,5 kg mrożonych frytek
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Ogórki korniszony pokroić w krążki. Dynię przekroić na połówki, usunąć z wnętrza miąższ z pestkami (pestki oczyścić, osuszyć papierowa serwetką i pozostawić do dekoracji potrawy). Oczyszczone wnętrze dyni również osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie wnętrze wysmarować rozpuszczonym masłem, oprószyć szczyptą soli, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp.180 stopni i piec do miękkości. Upieczoną wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Na przestudzoną dynię wyłożyć sałatę. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i smażyć hamburgery drobiowe z obu stron do czasu, aż się przyrumienią. Potem dodać do nich plastry sera żółtego i ponownie smażyć do chwili, aż ser się roztopi. Kiedy to nastąpi, całość ściągnąć z ognia i dodać do dyni z sałatą. Dodać do tego pokrojone korniszony, czerwoną cebulę i nakryć drugą połową pieczonej dyni. Rozgrzać olej rondlu i usmażyć na nim frytki. Gotowe oprószyć szczyptą soli, dodać do potrawy i polać je pikantnym keczupem. Natomiast dynię przed podaniem wysmarować oliwą z oliwek i udekorować oczyszczonymi wcześniej jej nasionami. Potrawa dobrze smakuje z zimną colą.
Komentarze (0)