Ośmiornica marynowana z ogórkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3348
Składniki:
- 2 mrożone ośmiornice
- 1 ogórek szklarniowy
- Na marynatę:
- 4 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu
Opis przygotowania:
Ośmiornice rozmrozić, umyć, oczyścić z części niejadalnych i pokroić na kawałki. Ogórka umyć i pokroić w plastry. Ocet wymieszać z oliwą i cukrem. Pokrojone ośmiornice oraz ogórka oprószyć pieprzem oraz solą, namoczyć na 2 godziny w zalewie octowej i trzymać w lodówce. Następnie wyciągnąć, osączyć z zalewy tylko samą ośmiornicę i wrzucić na wrzącą wodę. Gotować przez 3 minuty, następnie wyciągnąć i z powrotem przełożyć do talerza z marynowanym ogórkiem.
Komentarze (0)