Indyk z ciecierzycą i pomidorami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3770
Składniki:
- 2 piersi z indyka
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 4 pomidory
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 chlebki piata
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Pomidory oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić w ćwiartki. Natkę zielonej zielonej pietruszki posiekać drobno. Piersi z indyka pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do drobiu i lekko je zrumienić na średnim ogniu. Następnie dodać do tego koncentrat pomidorowy, pokrojone pomidory i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem o miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, posypać pokrojoną cebulą, natką zielonej pietruszki i podawać z chlebkiem pita.
Komentarze (1)
Chili con carne jest pycha! 😋 😍