Oscypek smażony
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3543
Składniki:
- 1 duży oscypek
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki kaszy manny
- 10 listków szałwii
- 1 ząbek czosnku
- 1 słoik żurawiny słodkiej
- olej do smażenia
- bułka tarta
Opis przygotowania:
Liście szałwii i czosnek posiekać drobno, włożyć do miseczki, dodać bułkę tartą i kaszę mannę. W drugiej misce roztrzepać jajka z mąką. Oscypka pokroić na plastry do 1,5 cm, odkroić końcówki i maczać w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce z bułki, kaszy, bazylii i czosnku. Panierkę delikatnie przycisnąć dłonią i układać na mocno rozgrzanym oleju. Smażyć z obu stron na lekko złotawy kolor. Po usmażeniu oscypki przełożyć na talerz i nałożyć na nie łyżeczką żurawinę ze słoika. Gotowe podajemy na gorąco.
Komentarze (0)