Krewetki z orzo i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1770
Składniki:
- 40 g mrożonych krewetek
- 30 g makaronu orzo
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 kalafior
- 1 zielony ogórek
- pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka zielonego pokroić na kawałki. Makaron opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Kalafiora podzielić na różyczki, przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać oczyszczone krewetki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Do smażonych krewetek dodać ugotowanego wcześniej kalafiora i makaron. Całość dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Gotowe danie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko udekorować pokrojonym ogórkiem i zielonym koperkiem.
Komentarze (0)