Krewetki z orzo i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1570
Krewetki z orzo i warzywami
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g mrożonych krewetek
  • 30 g makaronu orzo
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kalafior
  • 1 zielony ogórek
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka zielonego pokroić na kawałki. Makaron opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Kalafiora podzielić na różyczki, przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać oczyszczone krewetki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Do smażonych krewetek dodać ugotowanego wcześniej kalafiora i makaron. Całość dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Gotowe danie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko udekorować pokrojonym ogórkiem i zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów