Orzo z boczkiem i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2168
Składniki:
- 30 g makaronu orzo
- 20 g wędzonego boczku
- 8 suszonych pomidorów
- 0,5 szklani wrzącej wody.
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Pomidory suszone sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Dodać do tego sparzone wcześniej suszone pomidory, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż boczek się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na ugotowany makaron. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)