Czarne pierogi z serem i łososiem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 23037
Składniki:
- 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
- sól
- natka jarmużu do dekoracji
- Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 łyżka atramentu z mątwy
- 1 szklanka ciepłej wody
- Na farsz:
- 300 g filetów z wędzonego łososia
- 250 g białego sera twarogowego
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki oraz jarmuż umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Mąkę przesypać na stolnice, po czym wlać do niej roztopione masło i dokładnie wymieszać. Następnie do ciepłej wody wlać atrament z mątwy, wymieszać i przelać do mąki z masłem. Z całości wyrobić gładkie ciasto, podsypać je mąką i rozwałkować na grubość 5 mm. W rozwałkowanym cieście wyciąć krążki kubkiem.
Przygotować farsz: filety rybne z łososia przepuścić przez maszynkę do mięsa wspólnie z serem twarogowym do miski. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać dodać do sera z rybą. Następnie dodać do tego pokrojoną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wbić do tego jajko i dobrze rozmieszać. Po rozmieszaniu łyżką nałożyć farsz na wycięte krążki z ciasta.
Całość zlepić ręcznie, uformować uszka i wrzucić je do 1,5 l gotującej się, lekko solonej wody. Pierogi gotować do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i przełożyć do naczynia. Wszystko udekorować natką jarmużu i podawać z gęsta śmietaną.
Przygotować farsz: filety rybne z łososia przepuścić przez maszynkę do mięsa wspólnie z serem twarogowym do miski. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać dodać do sera z rybą. Następnie dodać do tego pokrojoną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wbić do tego jajko i dobrze rozmieszać. Po rozmieszaniu łyżką nałożyć farsz na wycięte krążki z ciasta.
Całość zlepić ręcznie, uformować uszka i wrzucić je do 1,5 l gotującej się, lekko solonej wody. Pierogi gotować do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i przełożyć do naczynia. Wszystko udekorować natką jarmużu i podawać z gęsta śmietaną.
Komentarze (0)