Orzechy w cieście z miodem i sezamem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2058
Składniki:
- 250 g łuskanych orzechów laskowych
- 200 ml płynnego miodu lipowego
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 16 g cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka spirytusu
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać śmietanę, spirytus i wyrobić ciasto. Podsypać je mąką i rozwałkować na grubość 3 mm. Następnie wyciąć w nim krążki kubkiem, nałożyć na nie całe orzechy laskowe, po czym z całości uformować ręcznie małe kulki. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu przełożyć do miski. Wszystko polać płynnym miodem i posypać sezamem.
Komentarze (0)