Kule ziemniaczan z miodem, kalafiorem i sezamem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2223
Składniki:
- 15 dag sezamu
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 kg ziemniaków
- 1 duży kalafior
- 1 słoiczek miodu
- sól
- 1 opakowanie papilotek
Opis przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie dodać do nich mąkę ziemniaczaną i pszenną, wbić jajko, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Kalafiora podzielić na różyczki, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Miód przelać do rondla, podgrzać na małym ogniu (nie gotować), po czym zanurzyć w nim kalafiora i ściągnąć z ognia. Z ciasta uformować małe kule z otworami. Do otworów włożyć namoczonego w miodzie kalafiora i zalepić otwory. Kule obtoczyć w sezamie i wrzucić na gotująca się wodę. Gotować przez 3 minuty, następnie wyciągnąć, osączyć z wody i przełożyć do papilotek na talerzu.
Komentarze (0)