Kule ziemniaczan z miodem, kalafiorem i sezamem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2046
Kule ziemniaczan z miodem, kalafiorem i sezamem
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 dag sezamu
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duży kalafior
  • 1 słoiczek miodu
  • sól
  • 1 opakowanie papilotek

Opis przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie dodać do nich mąkę ziemniaczaną i pszenną, wbić jajko, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Kalafiora podzielić na różyczki, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Miód przelać do rondla, podgrzać na małym ogniu (nie gotować), po czym zanurzyć w nim kalafiora i ściągnąć z ognia. Z ciasta uformować małe kule z otworami. Do otworów włożyć namoczonego w miodzie kalafiora i zalepić otwory. Kule obtoczyć w sezamie i wrzucić na gotująca się wodę. Gotować przez 3 minuty, następnie wyciągnąć, osączyć z wody i przełożyć do papilotek na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów