Orecchiette z brokułem, boczkiem i parmezanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1816
Składniki:
- 20 g wędzonego boczku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki maki do podsypania ciasta
- 1 brokuł chiński
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- pieprz
- Ciasto makaronowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki letniej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Brokuła umyć, osączyć z wody, przełożyć go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić.
Przygotować ciasto makaronowe: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podsypać mąką, rozwałkować je na grubość 2 mm i kieliszkiem wyciąć małe krążki. Z wyciętych krążków uformować ręcznie miseczki i wrzucić je do 1,5 l gotującej się wody z olejem. Składniki gotować przez 3 minuty, potem odcedzić je łyżką cedzakową na talerz.
Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać ugotowanego wcześniej brokuła. Oba składniki oprószyć mieloną kolendrą, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu wyłożyć na makaron na talerzu. Wszystko posypać tartym parmezanem.
Przygotować ciasto makaronowe: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podsypać mąką, rozwałkować je na grubość 2 mm i kieliszkiem wyciąć małe krążki. Z wyciętych krążków uformować ręcznie miseczki i wrzucić je do 1,5 l gotującej się wody z olejem. Składniki gotować przez 3 minuty, potem odcedzić je łyżką cedzakową na talerz.
Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać ugotowanego wcześniej brokuła. Oba składniki oprószyć mieloną kolendrą, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu wyłożyć na makaron na talerzu. Wszystko posypać tartym parmezanem.
Komentarze (0)