Orecchiette z brokułem, boczkiem i parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1816
Orecchiette z brokułem, boczkiem i parmezanem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki maki do podsypania ciasta
  • 1 brokuł chiński
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto makaronowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Brokuła umyć, osączyć z wody, przełożyć go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić.

Przygotować ciasto makaronowe: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podsypać mąką, rozwałkować je na grubość 2 mm i kieliszkiem wyciąć małe krążki. Z wyciętych krążków uformować ręcznie miseczki i wrzucić je do 1,5 l gotującej się wody z olejem. Składniki gotować przez 3 minuty, potem odcedzić je łyżką cedzakową na talerz.

Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać ugotowanego wcześniej brokuła. Oba składniki oprószyć mieloną kolendrą, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu wyłożyć na makaron na talerzu. Wszystko posypać tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów