Krem z dyni
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1902
Składniki:
- 530 g dyni pasteryzowanej w puszce
- 530 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
Opis przygotowania:
Dynię odcedzić z zalewy, rozmieszać i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Dodać do tego imbir, cynamon, wsypać cukier, mielone goździki i sól. Jajka roztrzepać widelcem z mlekiem skondensowanym i przelać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195°C. Piec przez około 50 minut do momentu, aż zgęstnieją. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)