Opuncja smażona

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4203
Opuncja smażona
fot. Svadilfari / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 kawałki opuncji figowej (łodygi kaktusa)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Opuncję oczyścić z kolców, umyć, osączyć wody i ponacinać nożem na całej długości. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek granulowany, suszone oregano i mielony kminek. Smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu, po czym dodać do tego opuncję, oprószyć ją szczyptą soli i smażyć przez 10 minut z obu stron. Po usmażeniu całość ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, wysmarować miodem lipowym i wyłożyć na talerz.

Komentarze (1)

Dziekuje za ten przepis.Mieszkam w LasVegas i widuje te lodygi kaktusa nie tylko na trawnikach przed domami,ale tez w sklepach meksykanskich.Nie wiedzialam dotychczas jak sie je uzywa w kuchni.Jadlam tylko na surowo owoce-mieszalam z jogurtem.W moim ogrodku tez mam opuncje figowa. Pozdrawiam I dziekuje.

Podobne przepisy

Więcej przepisów