Opuncja smażona
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4203
Składniki:
- 4 kawałki opuncji figowej (łodygi kaktusa)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Opuncję oczyścić z kolców, umyć, osączyć wody i ponacinać nożem na całej długości. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek granulowany, suszone oregano i mielony kminek. Smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu, po czym dodać do tego opuncję, oprószyć ją szczyptą soli i smażyć przez 10 minut z obu stron. Po usmażeniu całość ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, wysmarować miodem lipowym i wyłożyć na talerz.
Komentarze (1)
Dziekuje za ten przepis.Mieszkam w LasVegas i widuje te lodygi kaktusa nie tylko na trawnikach przed domami,ale tez w sklepach meksykanskich.Nie wiedzialam dotychczas jak sie je uzywa w kuchni.Jadlam tylko na surowo owoce-mieszalam z jogurtem.W moim ogrodku tez mam opuncje figowa. Pozdrawiam I dziekuje.