Omułki nadziewane ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 429
Omułki nadziewane ryżem
fot. ShajiA (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 500 g omułek (małży)
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Omułki odciąć od muszli i dokładnie opłukać je pod bieżącą wodą. Następnie oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i granulowanym czosnkiem. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i ugnieść w nim przygotowane wcześniej omułki. Z całości uformować małe rulony, po czym całość obsypać bułką tartą i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Wszystko smażyć na rumiany kolor, a po usmażeniu wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów