Omułki nadziewane ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 583
Składniki:
- 500 g omułek (małży)
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól
- olej do głębokiego smażenia
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Omułki odciąć od muszli i dokładnie opłukać je pod bieżącą wodą. Następnie oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i granulowanym czosnkiem. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i ugnieść w nim przygotowane wcześniej omułki. Z całości uformować małe rulony, po czym całość obsypać bułką tartą i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Wszystko smażyć na rumiany kolor, a po usmażeniu wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)