Jabłka nadziewane ryżem, orzechami i migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1971
Składniki:
- 6 jabłek Antonówek
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 1 szklanka orzeszków pinii
- 0,5 szklanki mielonych migdałów
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osaczyć z wody przekroić w górnej ich części i wydrążyć gniazda nasienne. Następnie ryż brązowy opłukać pod bieżąca woda, przesypać do go rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu wlać roztopione masło, wsypać cukier, kardamon, orzeszki pinii oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Ryż ze składnikami wymieszać i napełnić tym wydrążone wcześniej jabłka. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 25 minut.
Komentarze (0)