Jabłka nadziewane ryżem, orzechami i migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1971
Jabłka nadziewane ryżem, orzechami i migdałami
fot. The Boreka Diar / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 jabłek Antonówek
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 1 szklanka orzeszków pinii
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osaczyć z wody przekroić w górnej ich części i wydrążyć gniazda nasienne. Następnie ryż brązowy opłukać pod bieżąca woda, przesypać do go rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu wlać roztopione masło, wsypać cukier, kardamon, orzeszki pinii oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Ryż ze składnikami wymieszać i napełnić tym wydrążone wcześniej jabłka. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 25 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów