Omlet ziemniaczany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 868
Omlet ziemniaczany
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 jajek
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w cienkie plastry. Następnie jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu i razem roztrzepać widelcem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zrumienionej cebuli dodać pokrojone ziemniaki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ziemniaków i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Do smażonych składników wlać roztrzepane wcześniej jajka, wymieszać i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia.

4 komentarze

Coś nie pyrkutło ze składnikami...

Dzięki, poprawione. Brakowało tam ziemniaków oczywiście. :)

Nie, jajek w składnikach. Ile jajek? Rano muszę nakarmić żonę. :-)

Faktycznie niefortunnie z tymi składnikami wyszło, przepraszam. :) Już uzupełnione - do tej ilości składników należy dać 6 jajek.

Podobne przepisy