Omlet ziemniaczany
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1620
Składniki:
- 6 jajek
- 500 g ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka 2%
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w cienkie plastry. Następnie jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu i razem roztrzepać widelcem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zrumienionej cebuli dodać pokrojone ziemniaki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ziemniaków i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Do smażonych składników wlać roztrzepane wcześniej jajka, wymieszać i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia.
Komentarze (4)
Coś nie pyrkutło ze składnikami...
Dzięki, poprawione. Brakowało tam ziemniaków oczywiście. :)
Nie, jajek w składnikach. Ile jajek? Rano muszę nakarmić żonę. :-)
Faktycznie niefortunnie z tymi składnikami wyszło, przepraszam. :) Już uzupełnione - do tej ilości składników należy dać 6 jajek.