Omlet wiejski z pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2029
Omlet wiejski z pomidorami
fot. portmanteaus / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g słoniny
  • 100 g cebuli
  • 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mleka
  • sól
  • pieprz
  • 3 małe pomidory

Opis przygotowania:

Pokrój słoninę na małe kostki, cebulę obierz i pokrój na cienkie talarki, posiekaj drobno szczypiorek. Słoninę wysmaż na patelni aż stanie się chrupka. Ziemniaki pokrój na plasterki o grubości około 1 cm, rozłóż je równomiernie na słoninie. Opiecz je z obu stron na złoty kolor. Dodaj cebulę i wszystko szybko zapiecz. W misce roztrzep widelcem jajka z mlekiem, dodaj sól i pieprz. Pomidory pokrój na plasterki. Dobrze roztrzepane jajka wylej na ziemniaki tak, by zakryły je równomierną warstwą. Niech jajka zetną się przy niskiej temperaturze. Omlet udekoruj pomidorami i posyp świeżym lub suszonym szczypiorkiem.

Autor: msinter

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów