Omlet wiejski z pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2191
Składniki:
- 100 g słoniny
- 100 g cebuli
- 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 pęczek szczypiorku
- 5 jajek
- 5 łyżek mleka
- sól
- pieprz
- 3 małe pomidory
Opis przygotowania:
Pokrój słoninę na małe kostki, cebulę obierz i pokrój na cienkie talarki, posiekaj drobno szczypiorek. Słoninę wysmaż na patelni aż stanie się chrupka. Ziemniaki pokrój na plasterki o grubości około 1 cm, rozłóż je równomiernie na słoninie. Opiecz je z obu stron na złoty kolor. Dodaj cebulę i wszystko szybko zapiecz. W misce roztrzep widelcem jajka z mlekiem, dodaj sól i pieprz. Pomidory pokrój na plasterki. Dobrze roztrzepane jajka wylej na ziemniaki tak, by zakryły je równomierną warstwą. Niech jajka zetną się przy niskiej temperaturze. Omlet udekoruj pomidorami i posyp świeżym lub suszonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)