Omlet z brokułem, szynką i grzankami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2971
Omlet z brokułem, szynką i grzankami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g szynki wędzonej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 1 mala bagietka
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Brokuła umyć, podzielić na różyczki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Szynkę pokroić w kostkę, dodać do zeszklonej cebuli i przyrumienić. Następnie jajka roztrzepać z mlekiem w rondlu i zalać smażone składniki. Dodać do tego ugotowanego wcześniej brokuła, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do ścięcia się jaj. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Bagietkę pokroić na cienkie kromki, po czym zrumienić na pozostałym oleju z obu stron i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów