Omlet z brokułem, szynką i grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2971
Składniki:
- 15 g szynki wędzonej
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 1 mala bagietka
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Brokuła umyć, podzielić na różyczki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Szynkę pokroić w kostkę, dodać do zeszklonej cebuli i przyrumienić. Następnie jajka roztrzepać z mlekiem w rondlu i zalać smażone składniki. Dodać do tego ugotowanego wcześniej brokuła, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do ścięcia się jaj. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Bagietkę pokroić na cienkie kromki, po czym zrumienić na pozostałym oleju z obu stron i dodać do potrawy.
Komentarze (0)