Jajecznica z tofu, pieczarkami i grzankami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2585
Jajecznica z tofu, pieczarkami i grzankami
fot. amy_b / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 40 g tofu
  • 15 dag pieczarek
  • 0,5 kg małych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kromki chleba
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka mielonej papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Cebulę oraz czosnek obrać, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Do cebuli dodać marchew pokrojoną w kostkę, kminek, tofu i smażyć przez 3 minuty. Następnie dodać do tego pokrojone w plastry pieczarki, zeszklić i dodać roztrzepane widelcem jajka. Całość doprawić pieprzem solą i dobrze rozmieszać. Kiedy jajka się zetną, przełożyć je na talerz. Ziemniaki obrać, umyć przekroić na połowy, oprószyć mieloną papryka oraz solą i smażyć w głębokim oleju na frytki. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć obok jajecznicy. Kromki chleba upiec na patelni bez tłuszczu na grzanki i dodać do całości. Wszystko udekorować gałązką rozmarynu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów