Jajecznica z tofu, pieczarkami i grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2811
Składniki:
- 40 g tofu
- 15 dag pieczarek
- 0,5 kg małych ziemniaków
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 kromki chleba
- 2 łyżeczki kminku
- 2 marchewki
- 1 łyżka mielonej papryki czerwonej
- 1 cebula
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Cebulę oraz czosnek obrać, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Do cebuli dodać marchew pokrojoną w kostkę, kminek, tofu i smażyć przez 3 minuty. Następnie dodać do tego pokrojone w plastry pieczarki, zeszklić i dodać roztrzepane widelcem jajka. Całość doprawić pieprzem solą i dobrze rozmieszać. Kiedy jajka się zetną, przełożyć je na talerz. Ziemniaki obrać, umyć przekroić na połowy, oprószyć mieloną papryka oraz solą i smażyć w głębokim oleju na frytki. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć obok jajecznicy. Kromki chleba upiec na patelni bez tłuszczu na grzanki i dodać do całości. Wszystko udekorować gałązką rozmarynu.
Komentarze (0)