Omlet z szynką i kawiorem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1891
Składniki:
- 25 g czerwonego kawioru
- 15 g wędzonej szynki
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/3 szklanki soli morskiej do dekoracji
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól drobna
- pieprz
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Do szklanek wsypać sól morską. Ostrym nożem przeciąć skorupki jaj, jajka przelać do kubka, a skorupki dodać do szklanek z solą. Szynkę pokroić w drobną kostkę i zrumienić ją na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie do jaj w kubku wlać mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie roztrzepać widelcem i przelać do zrumienionej szynki na patelni. Dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i łyżeczką nałożyć do skorupek w szklance. Na wierzch wyłożyć kawior i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)