Omlet z szynką i kawiorem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1891
Omlet z szynką i kawiorem
fot. Núria Farregut / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g czerwonego kawioru
  • 15 g wędzonej szynki
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki soli morskiej do dekoracji
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól drobna
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Do szklanek wsypać sól morską. Ostrym nożem przeciąć skorupki jaj, jajka przelać do kubka, a skorupki dodać do szklanek z solą. Szynkę pokroić w drobną kostkę i zrumienić ją na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie do jaj w kubku wlać mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie roztrzepać widelcem i przelać do zrumienionej szynki na patelni. Dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i łyżeczką nałożyć do skorupek w szklance. Na wierzch wyłożyć kawior i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów