Omlet z szynką i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 29483
Omlet z szynką i serem
fot. Kobako / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 100 g szynki
  • 4 jajka
  • 1/4 łyżeczka soli
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • 50 g tartego sera
  • 4 łyżeczki masła do smażenia
  • 2 łyżki siekanej pietruszki
  • Dodatki:
  • Zielona sałata z sosem z jogurtu i ziołami. Do sałatki można dodać ogórki i pomidory. Do tego pasuje świeży, wiejski chleb.

Opis przygotowania:

Jajka roztrzepać z 8 łyżkami wody, solą i gałką muszkatołową. Dodać szynkę pokrojoną na cienkie paseczki i tarty ser.

Każdy z czterech omletów smażyć na jednej łyżce masła i tylko po jednej stronie. Jajka wlać na patelnię i przykryć. Omlet jest gotowy, gdy jajka się zetną, a wierch omletu jest lśniący.

Patelnię zestawić z palnika i chwilę odczekać, aby omlet można było z łatwością zdjąć z patelni. Posypać siekaną pietruszką i złożyć na pół. Podawać z dodatkami.

Autor: plateau

Komentarze (4)

o kurde, do tego trzebabyło napisać że po tym będę siedział na kiblu 2h, pozatym niedobre w kij

No to o chyba stęchłych jajek użyłeś. Na pewno omlet jest spoko bo wiele razy robiłam.

omlet pycha tylko sera ni czuc

To daj wiecej jak nie czujesz

Podobne przepisy

Więcej przepisów