Omlet z szynką i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 29483
Składniki:
- 100 g szynki
- 4 jajka
- 1/4 łyżeczka soli
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- 50 g tartego sera
- 4 łyżeczki masła do smażenia
- 2 łyżki siekanej pietruszki
- Dodatki:
- Zielona sałata z sosem z jogurtu i ziołami. Do sałatki można dodać ogórki i pomidory. Do tego pasuje świeży, wiejski chleb.
Opis przygotowania:
Jajka roztrzepać z 8 łyżkami wody, solą i gałką muszkatołową. Dodać szynkę pokrojoną na cienkie paseczki i tarty ser.
Każdy z czterech omletów smażyć na jednej łyżce masła i tylko po jednej stronie. Jajka wlać na patelnię i przykryć. Omlet jest gotowy, gdy jajka się zetną, a wierch omletu jest lśniący.
Patelnię zestawić z palnika i chwilę odczekać, aby omlet można było z łatwością zdjąć z patelni. Posypać siekaną pietruszką i złożyć na pół. Podawać z dodatkami.
Każdy z czterech omletów smażyć na jednej łyżce masła i tylko po jednej stronie. Jajka wlać na patelnię i przykryć. Omlet jest gotowy, gdy jajka się zetną, a wierch omletu jest lśniący.
Patelnię zestawić z palnika i chwilę odczekać, aby omlet można było z łatwością zdjąć z patelni. Posypać siekaną pietruszką i złożyć na pół. Podawać z dodatkami.
Komentarze (4)
o kurde, do tego trzebabyło napisać że po tym będę siedział na kiblu 2h, pozatym niedobre w kij
No to o chyba stęchłych jajek użyłeś. Na pewno omlet jest spoko bo wiele razy robiłam.
omlet pycha tylko sera ni czuc
To daj wiecej jak nie czujesz