Jajka smażone z kawiorem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1667
Składniki:
- 300 g czerwonego kawioru z łososia
- 7 jaj
- 2 łyżki wody przegotowanej
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 gałązka świeżego estragonu
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Sześć jaj przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek i przekroić na połowy. Następnie wyłuskać z nich żółtka i przełożyć je do miski. Do żółtek dodać masło, musztardę, szczyptę soli i dobrze rozmieszać widelcem. Jedno jajko wbić na talerz, wlać do niego wodę przegotowaną wodę, dokładnie roztrzepać widelcem i wysmarować całe białka ugotowanych wcześniej jaj. Wysmarowane białka posypać bułką tartą, włożyć je do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru oleju i wyłożyć na talerz. Na usmażone białka jaj wyłożyć kawior, a potem szprycą wycisnąć na to rozmieszane wcześniej żółtka z masłem i musztardą. Wszystko posypać tartą gałką muszkatołową i udekorować świeżym estragonem.
Komentarze (0)