Omlet z szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3051
Składniki:
- 6 jajek
- 0,5 kg szynki mielonej
- 6 łyżek oleju
- 2 cebule
- 1 natka pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- folia spożywcza
Opis przygotowania:
Na całej długości szynki wyciąć otwór, wsadzić do niego całą, obraną cebulę, włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i odcedzić. Jajka roztrzepać widelcem z 6 łyżkami wody, dodać do nich szczyptę gałki muszkatołowej, pokrojoną drobno natkę pietruszki, doprawić solą oraz pieprzem i wlać cienką warstwę na 1 łyżkę rozgrzanego oleju. Smażyć z obu stron do ścięcia się jajek. Następnie tak samo smażyć kolejne warstwy omletu, aż do wyczerpania składników. Usmażone zwinąć w rulony. Kiedy są jeszcze ciepłe, należy obłożyć nimi gotowaną szynkę i zawinąć w folię spożywczą. Całość przycisnąć małym ciężarem (np. książką) i odczekać do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu ściągnąć folię, pokroić na duże kawałki i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)