Omlet z szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3051
Omlet z szynką
fot. jetalone / CC-BY-NC 2.0

Składniki:

  • 6 jajek
  • 0,5 kg szynki mielonej
  • 6 łyżek oleju
  • 2 cebule
  • 1 natka pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • folia spożywcza

Opis przygotowania:

Na całej długości szynki wyciąć otwór, wsadzić do niego całą, obraną cebulę, włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i odcedzić. Jajka roztrzepać widelcem z 6 łyżkami wody, dodać do nich szczyptę gałki muszkatołowej, pokrojoną drobno natkę pietruszki, doprawić solą oraz pieprzem i wlać cienką warstwę na 1 łyżkę rozgrzanego oleju. Smażyć z obu stron do ścięcia się jajek. Następnie tak samo smażyć kolejne warstwy omletu, aż do wyczerpania składników. Usmażone zwinąć w rulony. Kiedy są jeszcze ciepłe, należy obłożyć nimi gotowaną szynkę i zawinąć w folię spożywczą. Całość przycisnąć małym ciężarem (np. książką) i odczekać do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu ściągnąć folię, pokroić na duże kawałki i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów