Omlet z miętą, szczypiorkiem i sosem sojowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1813
Składniki:
- 2 łyżki gęstego i słodkiego sosu sojowego
- 1 garść świeżej mięty
- 1 łyżka oleju
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- Omlet:
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka 2%
- 1 łyżka mąki pszennej
Opis przygotowania:
Miętę oraz szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Jajka wbić do rondla, wsypać do nich mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu, wlać mleko i całość dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i posypać pokrojoną miętą oraz szczypiorkiem. Następnie wszystko polać gęstym sosem sojowym.
Komentarze (0)