Omlet z miętą, szczypiorkiem i sosem sojowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1813
Omlet z miętą, szczypiorkiem i sosem sojowym
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki gęstego i słodkiego sosu sojowego
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1 łyżka oleju
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Omlet:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 1 łyżka mąki pszennej

Opis przygotowania:

Miętę oraz szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Jajka wbić do rondla, wsypać do nich mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu, wlać mleko i całość dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i posypać pokrojoną miętą oraz szczypiorkiem. Następnie wszystko polać gęstym sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów