Bakłażan z czosnkiem i sosem sojowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 9103
Składniki:
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 główki czosnku
- 1 bakłażan
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- pęczek szczypiorku
- pieprz biały mielony
- sól
Opis przygotowania:
Bakłażana oraz szczypiorek umyć i osaczyć z wody. Bakłażana pokroić na małe kawałki. Szczypiorek pokroić drobno. Czosnek podzielić na ząbki i obrać je ze skóry. Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić do niej mielone nasiona kolendry oraz całe ząbki czosnku. Składniki wymieszać i smażyć do chwili aż czosnek się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokrojonego bakłażana i smażyć razem przez minutę. Po tym czasie wlać do tego sos sojowy i wsypać pokrojony wcześniej szczypiorek,. Całość wymieszać, doprawić pieprzem białym i szczyptą soli jeśli trzeba, ponownie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)