Omlet z ryżem w białym sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2030
Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 szklanka kleistego ryżu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na biały sos:
- 200 ml bulionu warzywnego z kostki
- 100 ml śmietany 18 %
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki wody
- 1 żółtko jajka
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i utłuc tłuczkiem. Jajka wbić do rondla, rozmieszać z mlekiem, po czym przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć do czasu, aż jajka zaczną się lekko ścinać. Wtedy wszystko wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Do usmażonych jajek dodać utłuczony ryż.
Przygotować biały sos: bulion warzywny zagotować w rondlu z masłem. Mąkę zmieszać z 2 łyżkami wody oraz 2 łyżkami gotowanego bulionu, wymieszać i dodać do gotowanych składników. Potem wszystko zagotować i ściągnąć z ognia. Następnie śmietanę rozetrzeć z żółtkiem, wlać do zagotowanych składników, dokładnie wymieszać, po czym doprawić do smaku pieprzem, solą i dodać do potrawy.
Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Przygotować biały sos: bulion warzywny zagotować w rondlu z masłem. Mąkę zmieszać z 2 łyżkami wody oraz 2 łyżkami gotowanego bulionu, wymieszać i dodać do gotowanych składników. Potem wszystko zagotować i ściągnąć z ognia. Następnie śmietanę rozetrzeć z żółtkiem, wlać do zagotowanych składników, dokładnie wymieszać, po czym doprawić do smaku pieprzem, solą i dodać do potrawy.
Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)