Omlet z ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 3330
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 4 jajka
- 4 pieczarki
- 6 łyżek rosołu warzywnego z kostki
- 2 marchewki
- 2 łyżki maki
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka maggi
- szczypta papryki chili
- 1 szczypiorek
- liść sałaty
- keczup
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Ryż dobrze wymoczyć w zimnej wodzie. Pieczarki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Marchew poszatkować na tarce jarzynowej. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać pieczarki i smażyć przez 1 minutę. Dodać do tego rozpuszczoną kostką rosołową, maggi i szczyptę papryki. Całość wymieszać i wsypać do tego ryż. Wszystko dusić pod przykryciem do miękkości ryżu na małym ogniu. Przed końcem duszenia dodać odrobinę marchewki, wymieszać i dusić jeszcze kilka minut, a następnie ściągnąć z ognia. Wbić jajka do odpowiedniego naczynia, dodać 2 łyżki mąki, 2 łyżki wody, szczyptę soli i dobrze roztrzepać. Rozgrzać mocno 1 łyżkę oleju na patelni, wlać połowę roztrzepanych jaj, wymieszać i kiedy omlet zacznie się ścinać od spodu - przewrócić go ostrożnie na drugą i smażyć na złoty kolor. Usmażony przełożyć na talerz i wyłożyć na niego przygotowany wcześniej ryż. Wylać ponownie olej na patelnię, rozmieszać pozostałe jajka i smażyć jak poprzednio. Kiedy drugi zostanie usmażony, należy połączyć oba ze sobą, skleić i podsmażyć razem. Gotowy przełożyć na talerz. Całość udekorować sałatą, marchewka, pokrojonym szczypiorkiem i polać keczupem. Podajemy na ciepło.
Komentarze (0)