Omlet z ryżem i mielonką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2744
Składniki:
- 4 plastry szynki mielonki
- 2 płaty suszonego nori
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- Omlet:
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka 2 %
- 1 łyżka mąki ryżowej
Opis przygotowania:
Platy nori sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w plastry o szerokości 3 cm. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i lekko przestudzić. Z ryżu uformować małe kotlety i przełożyć je na pocięte paski norii. Szynkę przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i lekko ją zrumienić na średnim ogniu z obu stron. Zrumienioną ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym.
Przygotować omlet: jajka wbić do kubka, zalać je mlekiem, wsypać do tego mąkę ryżową, szczyptę soli oraz pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na rozgrzany olej na patelni i smażyć z jednej strony do chwili, aż składniki się dobrze zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, pokroić na kawałki i nałożyć na przygotowane wcześniej kotlety ryżowe, a następnie smażoną mielonkę.
Wszystko zawinąć plastrami nori, spiąć małymi wykałaczkami i przełożyć na talerz.
Przygotować omlet: jajka wbić do kubka, zalać je mlekiem, wsypać do tego mąkę ryżową, szczyptę soli oraz pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na rozgrzany olej na patelni i smażyć z jednej strony do chwili, aż składniki się dobrze zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, pokroić na kawałki i nałożyć na przygotowane wcześniej kotlety ryżowe, a następnie smażoną mielonkę.
Wszystko zawinąć plastrami nori, spiąć małymi wykałaczkami i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)