Omlet z ryżem i mielonką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2744
Omlet z ryżem i mielonką
fot. yoppy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 plastry szynki mielonki
  • 2 płaty suszonego nori
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • Omlet:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka 2 %
  • 1 łyżka mąki ryżowej

Opis przygotowania:

Platy nori sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w plastry o szerokości 3 cm. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i lekko przestudzić. Z ryżu uformować małe kotlety i przełożyć je na pocięte paski norii. Szynkę przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i lekko ją zrumienić na średnim ogniu z obu stron. Zrumienioną ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym.

Przygotować omlet: jajka wbić do kubka, zalać je mlekiem, wsypać do tego mąkę ryżową, szczyptę soli oraz pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na rozgrzany olej na patelni i smażyć z jednej strony do chwili, aż składniki się dobrze zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, pokroić na kawałki i nałożyć na przygotowane wcześniej kotlety ryżowe, a następnie smażoną mielonkę.

Wszystko zawinąć plastrami nori, spiąć małymi wykałaczkami i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów