Jaja zapiekane z warzywami, serem i szynką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2054
Składniki:
- 25 g wędzonej szynki
- 25 g sera Gruyere
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 kromki chleba żytniego
- 1 czerwona papryka
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki przełożyć w całości do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Dodać do tego pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę paprykę, oprószyć pieprzem, solą, mieloną gałką muszkatołową i zalać oliwa z oliwek. Następnie wbić do tego jajka i posypać pokrojoną w kostkę szynką. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i piec do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i posypać świeżo startym na tarce serem Gruyere. Gotową potrawę podawać z chlebem razowym.
Komentarze (0)