Omlet z ryżem i mięsem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1143
Składniki:
- 350 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 200 g brązowego ryżu
- 150 g kukurydzy w zalewie
- 4 jajka
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 cebula
- 0,5 szklanki mleka 2%
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Kukurydzę osaczyć z zalewy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, doprawić je do smaku szczyptą soli, mielonego pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego ugotowany wcześniej ryż i osączoną z zalewy kukurydzę. Całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać szczyptę soli i dobrze roztrzepać widelcem. Po roztrzepaniu przelać je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do potrawy. Wszystko polać pikantnym keczupem.
Komentarze (0)