Kotlety z soczewicy
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 25224
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- bułka tarta
- kolendra w proszku
- kminek
- sól
- pieprz
- chili w proszku
- sezam
- olej
Opis przygotowania:
Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie ok. 20 minut, następnie ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju i zmielić w maszynce wraz z soczewicą i czosnkiem. Do masy dodać jajko, bułkę tartą (w ilości, która odpowiednio zagęści masę) oraz przyprawy według uznania: kolendrę, kminek, sól, pieprz, chili. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej z sezamem i smażyć na oleju.
Komentarze (5)
Polecam dodać jeszcze pieczarki oraz drobno starty żółty ser.
Mam pytanie: którą soczewice wybrać? zieloną czy czerwoną. Która jest smaczniejsza? Która ma więcej składników odżywczych? Z góry dzięki za odp.
Czerwona lub zielona, jak kto woli. Ja używam czerwonej. Zielonej chyba nigdy nie jadłem, więc nie mam porównania. A co do składników odżywczych, to wydaje mi się, że są takie same lub bardzo zbliżone. ;)
Proponuję mniej czosnku, raczej skupić się na kolendrze, która pasuje tu idealnie. Zrobiłam z zielonej soczewicy, pycha!
a ja wole zieloną soczewice ; p wg mnie smakuje lepiej