Mielonka z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2089
Mielonka z warzywami
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 zielone papryki
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 cebule
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonego estragonu
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Bakłażana pokroić w słomkę. Cebule obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej wszystkie warzywa i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego mięso mielone, wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprz, dodać tymianek i estragon. Dobrze wymieszać i smażyć do czasu, za mięso zmieni kolor na ciemno-brązowy. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę skropić sokiem z limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów