Mielonka z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2089
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 4 łyżki oleju
- 2 zielone papryki
- 2 marchewki
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 cebule
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonego estragonu
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Bakłażana pokroić w słomkę. Cebule obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej wszystkie warzywa i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego mięso mielone, wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprz, dodać tymianek i estragon. Dobrze wymieszać i smażyć do czasu, za mięso zmieni kolor na ciemno-brązowy. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę skropić sokiem z limonki.
Komentarze (0)