Cukinia nadziewana warzywami i kiełkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2169
Składniki:
- 250 g kiełków lucerny
- 4 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 małe zielone cukinie
- 1 kg małych ziemniaków
- 1 zielona sałata
- 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, następnie przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Sałatę oraz pomidory pokroić na kawałki i dodać do ziemniaków. Paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do składników. Kiełki lucerny sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, zalać oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać. Cukinie przeciąć w górnej części i wydrążyć środki. Wydrążoną wstawić do do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez 10 minut. Upieczoną wyciągnąć z piekarnika i nadziać wymieszanymi składnikami, po czym przełożyć na talerz.
Komentarze (0)