Cukinia nadziewana warzywami i kiełkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1928
Cukinia nadziewana warzywami i kiełkami
fot. kthread / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g kiełków lucerny
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 małe zielone cukinie
  • 1 kg małych ziemniaków
  • 1 zielona sałata
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, następnie przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Sałatę oraz pomidory pokroić na kawałki i dodać do ziemniaków. Paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do składników. Kiełki lucerny sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, zalać oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać. Cukinie przeciąć w górnej części i wydrążyć środki. Wydrążoną wstawić do do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez 10 minut. Upieczoną wyciągnąć z piekarnika i nadziać wymieszanymi składnikami, po czym przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów