Omlet ze szpinakiem i szczypiorkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2693
Omlet ze szpinakiem i szczypiorkiem
fot. yuko chan / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 łyżek oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki mąki
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 pęczek szczypiorku z cebulką
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szpinak i szczypiorek umyć i osączyć z wody. Jajka wbić do miski, dodać do nich mąkę, wodę, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie rozmieszać. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, przelać roztrzepane jajka i smażyć na rumiany kolor. Do smażonych jajek dodać szpinak i kiedy jajka się zetną, przełożyć je na drugą stronę razem ze szpinakiem, po czym zgiąć za pomocą łopatki kuchennej na połowę i smażyć omlet z drugiej strony. Gotowy wyłożyć na talerz. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, dodać cały szczypiorek z cebulką, oprószyć solą, zeszklić i dodać do omletu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów