Omlet ze szpinakiem i szczypiorkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2693
Składniki:
- 6 łyżek oleju
- 4 jajka
- 2 łyżki letniej wody
- 2 łyżki mąki
- 1 pęczek szpinaku
- 1 pęczek szczypiorku z cebulką
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szpinak i szczypiorek umyć i osączyć z wody. Jajka wbić do miski, dodać do nich mąkę, wodę, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie rozmieszać. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, przelać roztrzepane jajka i smażyć na rumiany kolor. Do smażonych jajek dodać szpinak i kiedy jajka się zetną, przełożyć je na drugą stronę razem ze szpinakiem, po czym zgiąć za pomocą łopatki kuchennej na połowę i smażyć omlet z drugiej strony. Gotowy wyłożyć na talerz. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, dodać cały szczypiorek z cebulką, oprószyć solą, zeszklić i dodać do omletu.
Komentarze (0)