Dorada ze szczypiorkiem i sosem sojowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2395
Składniki:
- 2 filety dorady
- 2 pęczki szczypiorku z cebulkami
- 2 łyżki oleju
- pęczek szpinaku
- 20 dag sezamu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cukru
- 1 buteleczka gotowego sosu sojowego Tao Tao
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Filety dorady umyć, osączyć z wody, posypać mielonym imbirem, solą, pieprzem i ugotować do miękkości na parze. Następnie rybę posypać szczyptą cukru i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać umyty, osączony z wody i przekrojony na połowy szczypiorek i zeszklić. Następnie przełożyć szczypiorek na rybę. Rybę zalać gotowym sosem sojowym. Szpinak sparzyć osolonym wrzątkiem, odcedzić i przełożyć na drugi talerz. Ziarna sezamu wysypać na patelnię bez tłuszczu i lekko podpiec na małym ogniu, po czym przesypać je na szpinak. Sezam i szpinak polać sosem sojowym i dobrze wymieszać. Oba talerze podawać razem.
Komentarze (0)