Kaczka z sosem sojowym i miętą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1814
Kaczka z sosem sojowym i miętą
fot. clayirving / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • 3 suszone czerwone papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1 sałata strzępiasta
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 pomidor
  • 1 biała cebula
  • 9,5 łyżeczki przypraw do drobiu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Cebulę białą obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pomidora pokroić w plastry. Mięte posiekać drobno. Cebulę czerwoną oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonej mięty. Papryczkę chili pokroić na kawałki i dodać do składników. Piersi kaczki pokroić na drobne kawałki, przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do całości. Następnie wlać do tego sos sojowy, sok z limonki, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do drobiu, wsypać sezam i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemnobrązowy. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego sałatę strzępiastą oraz pokrojoną wcześniej białą cebulę i pomidora.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów