Kaczka z sosem sojowym i miętą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1814
Składniki:
- 50 ml ciemnego sosu sojowego
- 3 suszone czerwone papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 piersi z kaczki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 garść świeżej mięty
- 1 sałata strzępiasta
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 pomidor
- 1 biała cebula
- 9,5 łyżeczki przypraw do drobiu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Cebulę białą obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pomidora pokroić w plastry. Mięte posiekać drobno. Cebulę czerwoną oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonej mięty. Papryczkę chili pokroić na kawałki i dodać do składników. Piersi kaczki pokroić na drobne kawałki, przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do całości. Następnie wlać do tego sos sojowy, sok z limonki, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do drobiu, wsypać sezam i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemnobrązowy. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego sałatę strzępiastą oraz pokrojoną wcześniej białą cebulę i pomidora.
Komentarze (0)