Omlet z krewetkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3759
Składniki:
- 7 jajek
- 300 g krewetek koktajlowych
- 200 g ogórków konserwowych
- 2 pęczki szczypiorku
- 200 g rzeżuchy
- 1,5 szklanki śmietany kremówki
- 1,5 łyżki masła
- 50 g mąki
- łyżka łagodnej musztardy
- gałka muszkatołowa
- sól
Opis przygotowania:
Żółtka lekko ubić z 5 łyżkami śmietany. Wymieszać z mąką. Dodać musztardę. Doprawić do smaku startą gałką muszkatołową i solą. (odstawić na 15 minut).
Z białek ubić pianę. Delikatnie połączyć ze śmietanowo-jajecznym ciastem. Krewetki przelać wrzątkiem. Odsączyć. Ogórki obrać, pokroić w paseczki. Rzeżuchę i szczypiorek opłukać, posiekać.
Na dużej patelni rozpuścić masło. Wlać ciasto, formując placek. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut. Następnie wstawić patelnię na ok. 7 minut od piekarnika (rozgrzanego do ok. 220C).
Omlet rozdrobnić dwoma widelcami na kawałki. Ułożyć na wygrzanym półmisku. Posypać krewetkami, ogórkiem, szczypiorkiem. Polać sosem
Z białek ubić pianę. Delikatnie połączyć ze śmietanowo-jajecznym ciastem. Krewetki przelać wrzątkiem. Odsączyć. Ogórki obrać, pokroić w paseczki. Rzeżuchę i szczypiorek opłukać, posiekać.
Na dużej patelni rozpuścić masło. Wlać ciasto, formując placek. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut. Następnie wstawić patelnię na ok. 7 minut od piekarnika (rozgrzanego do ok. 220C).
Omlet rozdrobnić dwoma widelcami na kawałki. Ułożyć na wygrzanym półmisku. Posypać krewetkami, ogórkiem, szczypiorkiem. Polać sosem
Komentarze (0)