Oponki serowe z czekoladą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2779
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka masła
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto:
- 500 g białego sera twarogowego
- 20 ml rumu ciemnego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: ser twarogowy dwukrotnie przemielić przez maszynkę do mięsa i wyłożyć na stolnicę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem i dodać do zmielonego sera. Następnie wbić do tego jajka, wlać sok cytrynowy oraz rum i z całości zagnieść ciasto. Zagniecione rozwałkować na grubość 0,5 mm i wyciąć w nim krążki najpierw kubkiem, a w środku małym kieliszkiem. Wycięte krążki włożyć do mocno rozgrzanego głębokiego, oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osaczyć z tłuszczu na papierowych serwetkach i oprószyć cukrem pudrem. Jedną łyżkę masła stopić w rondlu, po stopieniu dodać połamaną na drobne kawałki czekoladę gorzką. Składniki mieszając drewniana łyżką rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną masę ściągnąć z ognia i przelać do miseczki. Do miski z czekoladą włożyć usmażone wcześniej oponki.
Komentarze (0)