Omlet z kapustą i cukinią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2004
Omlet z kapustą i cukinią
fot. Laurel Fan / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 listki bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia zielona
  • 1 mała cukinia żółta
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę poszatkować na tarce jarzynowej i sparzyć lekko osolonym wrzątkiem. Następnie razem z bazylią, pokrojoną drobno cebulą, oraz czosnkiem podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Jajka roztrzepać z mąką widelcem rondelku i zalać podsmażone warzywa. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i smażyć omlet z obu stron. Następnie przełożyć na talerz. Cukinię pokroić w słomkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać do niej pokrojoną cukinię, oprószyć pieprzem oraz solą, smażyć przez 2 minuty, po czym wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów