Fasolka po bretońsku z krążkami ziemniaków

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 552
Fasolka po bretońsku z krążkami ziemniaków
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g białej fasoli w zalewie
  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 pęta kiełbasy śląskiej
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka przypraw do fasoli
  • pęczek zielonego szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Fasolę czerwoną i białą odsączyć z zalewy. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej cebuli. Smażyć ją do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy dodać do tego odsączoną wcześniej białą i czerwoną fasolę. Dodać do tego koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą do fasoli, wymieszać i dusić przez 10-15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć pokroić w cienkie plastry i obtoczyć mąką kukurydzianą. Po obtoczeniu plastry ziemniaczane włożyć do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni i smażyć je na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i dodać do całości w misce. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów