Fasolka po bretońsku z krążkami ziemniaków
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 576
Składniki:
- 400 g białej fasoli w zalewie
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 pęta kiełbasy śląskiej
- 1 cebula
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka przypraw do fasoli
- pęczek zielonego szczypiorku
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Fasolę czerwoną i białą odsączyć z zalewy. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej cebuli. Smażyć ją do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy dodać do tego odsączoną wcześniej białą i czerwoną fasolę. Dodać do tego koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą do fasoli, wymieszać i dusić przez 10-15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć pokroić w cienkie plastry i obtoczyć mąką kukurydzianą. Po obtoczeniu plastry ziemniaczane włożyć do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni i smażyć je na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i dodać do całości w misce. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)