Omlet z groszkiem i marchewką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4024
Omlet z groszkiem i marchewką
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g zielonego groszku w zalewie
  • 5 marchewek
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Marchew umyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Groszek osączyć z zalewy i wymieszać z marchewką. Następnie oba składniki przełożyć do rondla, dodać masło, szczyptę soli, pieprzu, cukru. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw, a następnie ściągnąć z ognia. Jajka roztrzepać widelcem z mąką, letnią wodą, szczyptą soli oraz pieprzu i przelać na rozgrzaną oliwę na patelni. Kiedy się zetną, należy z jednej strony nałożyć na nie marchew z groszkiem (1 łyżkę smażonej marchwi pozostawić do dekoracji) i złożyć omlet na połowę. Smażyć do całkowitego ścięcia jajek, po czym przełożyć na talerz. Całość udekorować keczupem i pozostawioną marchewką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów