Omlet z groszkiem i marchewką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4024
Składniki:
- 400 g zielonego groszku w zalewie
- 5 marchewek
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 łyżki letniej wody
- 1 łyżka mąki
- 1/2 kostki masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Marchew umyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Groszek osączyć z zalewy i wymieszać z marchewką. Następnie oba składniki przełożyć do rondla, dodać masło, szczyptę soli, pieprzu, cukru. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw, a następnie ściągnąć z ognia. Jajka roztrzepać widelcem z mąką, letnią wodą, szczyptą soli oraz pieprzu i przelać na rozgrzaną oliwę na patelni. Kiedy się zetną, należy z jednej strony nałożyć na nie marchew z groszkiem (1 łyżkę smażonej marchwi pozostawić do dekoracji) i złożyć omlet na połowę. Smażyć do całkowitego ścięcia jajek, po czym przełożyć na talerz. Całość udekorować keczupem i pozostawioną marchewką.
Komentarze (0)