Indyk z ziemniakami, marchewka i groszkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1912
Indyk z ziemniakami, marchewka i groszkiem
fot. Gordon N Hamilton / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g mrożonego groszku
  • 4 marchewki
  • 2 piersi z indyka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka przypraw do drobiu
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 0,5 kg słodkich ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion i posiekać drobno. Groszek mrożony rozmrozić, zalać go 1 l lekko osolonej wody i szybko zagotować. Zagotowany odcedzić i wyłożyć na talerz. Ziemniaki słodkie obrać ze skóry, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Marchew obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondla. Do pokrojonej marchwi dodać masło, wsypać cukier, szczyptę soli, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy zmięknie, ściągnąć ją z ognia, dodać do ugotowanych wcześniej ziemniaków. Oba składniki dokładnie utłuc tłuczkiem na jednolitą miazgę i wyłożyć na ugotowany groszek. Rozgrzać olej na patelni i dodać do tego piersi z indyka. Mięso oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do drobiu oraz pokrojoną papryczka chili. Całość smażyć do miękkości mięsa, a gotowe ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów