Indyk z ziemniakami, marchewka i groszkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1912
Składniki:
- 400 g mrożonego groszku
- 4 marchewki
- 2 piersi z indyka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka przypraw do drobiu
- 1 czerwona papryczka chili
- 0,5 kg słodkich ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion i posiekać drobno. Groszek mrożony rozmrozić, zalać go 1 l lekko osolonej wody i szybko zagotować. Zagotowany odcedzić i wyłożyć na talerz. Ziemniaki słodkie obrać ze skóry, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Marchew obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondla. Do pokrojonej marchwi dodać masło, wsypać cukier, szczyptę soli, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy zmięknie, ściągnąć ją z ognia, dodać do ugotowanych wcześniej ziemniaków. Oba składniki dokładnie utłuc tłuczkiem na jednolitą miazgę i wyłożyć na ugotowany groszek. Rozgrzać olej na patelni i dodać do tego piersi z indyka. Mięso oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do drobiu oraz pokrojoną papryczka chili. Całość smażyć do miękkości mięsa, a gotowe ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)