Fasolka z jajkami i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1578
Fasolka z jajkami i szynką
fot. xurde / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g zielonej fasolki szparagowej
  • 25 g wędzonej szynki w plastrach
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Fasolkę umyć, osączyć z wody, potem pozbawić końcówek i pokroić na połówki. Następnie przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Jajka zalać 3 szklankami wody, ugotować na twardo, odcedzić obrać ze skorupek i pokroić na połówki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w kostkę szynkę wędzoną i smażyć przez 1,5 minuty, na średnim ogniu. Po tym czasie dodać ugotowaną wcześniej fasolę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty. Gotową potrawę ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i podawać razem z gotowanymi jajkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów