Fasolka z jajkami i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1796
Składniki:
- 30 g zielonej fasolki szparagowej
- 25 g wędzonej szynki w plastrach
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 cebula
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Fasolkę umyć, osączyć z wody, potem pozbawić końcówek i pokroić na połówki. Następnie przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Jajka zalać 3 szklankami wody, ugotować na twardo, odcedzić obrać ze skorupek i pokroić na połówki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w kostkę szynkę wędzoną i smażyć przez 1,5 minuty, na średnim ogniu. Po tym czasie dodać ugotowaną wcześniej fasolę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty. Gotową potrawę ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i podawać razem z gotowanymi jajkami.
Komentarze (0)