Karczochy z fasolą i jabłkami w sosie pomarańczowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2541
Składniki:
- 30 g karczochów
- 20 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 1/2 łyżeczki soli
- pęczek szpinaku
- sól
- 1 opakowanie małych wykałaczek
Opis przygotowania:
Szpinak sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Fasolkę i karczochy opłukać pod bieżącą wodą. Z fasolki usunąć końcówki. Następnie warzywa zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Ugotowane karczochy, fasolkę i pokrojone jabłka zawinąć w liście szpinaku, spiąć wykałaczkami i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos pomarańczowy: sok pomarańczowy zmieszać z octem jabłkowym, musztardą i cukrem. Dodać do tego zmiażdżony czosnek, doprawić pieprzem oraz solą do smaku, dokładnie wymieszać i polać całą potrawę.
Przygotować sos pomarańczowy: sok pomarańczowy zmieszać z octem jabłkowym, musztardą i cukrem. Dodać do tego zmiażdżony czosnek, doprawić pieprzem oraz solą do smaku, dokładnie wymieszać i polać całą potrawę.
Komentarze (0)