Wieprzowina z ryżem, zieloną herbatą i liśćmi nori
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2189
Składniki:
- 0,5 kg wieprzowiny bez kości
- 2 marchewki
- 1 kwadrat alg norii
- 1 łyżka zielonej herbaty
- 1 szklanka ryżu
- 1 seler
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- pęczek szczypiorku
- sól
- biały pieprz
Opis przygotowania:
Herbatę zaparzyć w 2 szklankach wody. Następnie opłukać ryż, zalać go zaparzoną herbatą, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Wieprzowinę umyć, pokroić w plastry, zalać 1 l lekko osolonej wody i gotować na średnim ogniu. Do gotowanego mięsa dodać pokrojony w ćwiartki seler, umyte i pokrojone w paski glony alg norii i poszatkowaną marchew. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, przelać wszystko do ugotowanego ryżu i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojoną w plastry cebulę, zeszklić i dodać do zupy.
Komentarze (1)
Świetny przepis. Ja trochę go zmodyfikowałam i zamiast zielonej herbaty dodałam dilmah aromatyzowaną miętową-wyszło na prawdę rewelacyjnie:)