Wieprzowina z ryżem, zieloną herbatą i liśćmi nori

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2189
Wieprzowina z ryżem, zieloną herbatą i liśćmi nori
fot. jetalone / CC-BY-NC 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg wieprzowiny bez kości
  • 2 marchewki
  • 1 kwadrat alg norii
  • 1 łyżka zielonej herbaty
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Herbatę zaparzyć w 2 szklankach wody. Następnie opłukać ryż, zalać go zaparzoną herbatą, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Wieprzowinę umyć, pokroić w plastry, zalać 1 l lekko osolonej wody i gotować na średnim ogniu. Do gotowanego mięsa dodać pokrojony w ćwiartki seler, umyte i pokrojone w paski glony alg norii i poszatkowaną marchew. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, przelać wszystko do ugotowanego ryżu i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojoną w plastry cebulę, zeszklić i dodać do zupy.

Komentarze (1)

Świetny przepis. Ja trochę go zmodyfikowałam i zamiast zielonej herbaty dodałam dilmah aromatyzowaną miętową-wyszło na prawdę rewelacyjnie:)

Podobne przepisy

Więcej przepisów