Cieciorka z kuskusem i smażonymi liśćmi cukinii

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 675

Składniki:

  • 400 g cieciorki
  • 250 g komosy ryżowej
  • 1 garść liści kwiatów z cukinii
  • 1 garstka botwinki
  • 1 por
  • 1 główka sałaty strzępiastej
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • sól
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cieciorkę przełożyć do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić, posypać przyprawą garam masala, dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz. Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać ją do rondla, zalać 400 ml lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do cieciorki na talerzu. Następnie dodać do tego sałatę strzępiastą i botwinkę.

Rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do tego pokrojony na kawałki por oraz kwiaty z cukinii. Oba składniki smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów