Omlet warzywny
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2773
Składniki:
- 4 jajka
- 0,5 kg ziemniaków
- 30 dag pieczarek
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sera twarogowego
- 2 kromki chleba
- 1 młoda cukinia
- 1 pęczek liści botwinki
- 1 czerwona papryka
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać pokrojoną i pozbawiona nasion paprykę, pokrojoną w plastry cukinię i smażyć. Dodać do tego pokrojone w plastry pieczarki, 1 pomidora, doprawić solą, pieprzem i zestawić z ognia. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, odcedzić, obrać ze skóry, wrzucić do rondla z duża ilością rozgrzanego oleju, zrumienić i przełożyć na talerz. Cebulę obrać, pokroić w plastry, zeszklić w 2 łyżkach oleju, a następnie dodać do ziemniaków. Jajka roztrzepać widelcem w misce, dodać szczyptę soli oraz pieprzu, przelać na patelnię, smażyć omlet z obu stron. Omlet przełożyć na talerz, wyłożyć na niego smażone warzywa z grzybami, przełamać na połowę i położyć na wierzch ser twarogowy. Całość udekorować liśćmi botwinki i pomidorem. Podawać z pieczywem.
Komentarze (0)