Omlet warzywny

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2773
Omlet warzywny
fot. wka / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 30 dag pieczarek
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sera twarogowego
  • 2 kromki chleba
  • 1 młoda cukinia
  • 1 pęczek liści botwinki
  • 1 czerwona papryka
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać pokrojoną i pozbawiona nasion paprykę, pokrojoną w plastry cukinię i smażyć. Dodać do tego pokrojone w plastry pieczarki, 1 pomidora, doprawić solą, pieprzem i zestawić z ognia. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, odcedzić, obrać ze skóry, wrzucić do rondla z duża ilością rozgrzanego oleju, zrumienić i przełożyć na talerz. Cebulę obrać, pokroić w plastry, zeszklić w 2 łyżkach oleju, a następnie dodać do ziemniaków. Jajka roztrzepać widelcem w misce, dodać szczyptę soli oraz pieprzu, przelać na patelnię, smażyć omlet z obu stron. Omlet przełożyć na talerz, wyłożyć na niego smażone warzywa z grzybami, przełamać na połowę i położyć na wierzch ser twarogowy. Całość udekorować liśćmi botwinki i pomidorem. Podawać z pieczywem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów