Omelet z małżami, kiełkami i kawiorem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1602
Składniki:
- 30 g małży z naturalnej zalewie
- 15 g czerwonego kawioru
- 5 g kiełków grochu cukrowego
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szczypiorek oraz kiełki grochu cukrowego umyć i osączyć z wody. Następnie szczypiorek pokroić ukośnie. Małże osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Jajka wbić do miski, po czym wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie roztrzepać widelcem. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego kiełki grochu oraz pokrojone wcześniej małże. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników wlać roztrzepane jajka, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż się zetną. Usmażony omlet ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem i wyłożyć kawiorem.
Komentarze (0)