Omelet z małżami, kiełkami i kawiorem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1602
Omelet z małżami, kiełkami i kawiorem
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g małży z naturalnej zalewie
  • 15 g czerwonego kawioru
  • 5 g kiełków grochu cukrowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szczypiorek oraz kiełki grochu cukrowego umyć i osączyć z wody. Następnie szczypiorek pokroić ukośnie. Małże osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Jajka wbić do miski, po czym wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie roztrzepać widelcem. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego kiełki grochu oraz pokrojone wcześniej małże. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników wlać roztrzepane jajka, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż się zetną. Usmażony omlet ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem i wyłożyć kawiorem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów