Chowder z małżami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1416
Chowder z małżami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 350 g małży marnowanych w zalewie Aakerman
  • 4 szklanki wody
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 łyki masła
  • 2 łyżki czerwonego octu
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek drobnego szczypiorku

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć, osączyć z wody, obrać je ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć je do rondla. Małże odcedzić z zalewy (zalewy nie wylewać), pokroić je na małe kawałki, po czym wraz z zalewą dodać do składników w rondlu. Dodać do tego masło i dusić pod przykryciem do czasu, aż masło się roztopi. Wtedy wlać do tego wodę i gotować do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, doprawić je do smaku szczyptą soli, pieprzu, octem czerwonym i dobrze wymieszać. Następnie śmietanę przelać do kubka, wsypać do niej mąkę, wlać do tego 2 łyżki gotowanego wywaru i dobrze rozmieszać. Rozmieszane składniki przelać do całości. Wszystko, ponownie dobrze wymieszać, zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów